SM-kisoista menestystä

Syksy tekee tuloaan ja sen myötä myös suunnistuksen kisakausi alkaa kääntyä lopuilleen. Toki vielä kauden tärkeimpiäkin kisoja, SM-kisoja esimerkiksi, on kisattu tällä viikollakin.

Suonenjoen Vasama ja Suunta Jyväskylä olivat järjestämässä viikonlopun SM-kisoja Rautalammilla. Pirunpesänvuoren maastoissa ratkaistiin Suomen mestaruudet niin keskimatkalla kuin viesteissäkin. Tarjolla oli jyrkkäpiirteistä metsämaastoa, jonka pohjan lähipäivien kovatkin sateet olivat pehmittäneet melko raskaiksi juosta. Puustoltaan maasto oli vaihtelevaa. Ratamestareina toimivat Teemu Katajisto, Vesa Klemettinen ja Raimo Itkonen.

Lauantaina oli siis ohjelmassa keskimatkan SM-suoritukset. Aamupäivällä juostiin karsinnat niissä sarjoissa, joissa ne oli tarpeelliset ja iltapäivästä finaalit. Ilahduttavan paljon sinipunavalkonuttuja juoksi A-finaaleissa. Pääsarjojen parhaasta suorituksesta vastasi pikkuhiljaa valitettavasta loukkaantumisesta toipuva Elisa Mattila suunnistaen upeasti kuudenneksi. Elisan matka sujui varsin tasaisesti ilman isompia virheitä rastilta toiselle. Nuorisosarjalaisista parhaiten metsään rakennetuista pulmista selvisi H15 sarjan Aaro Yrjölä ollen neljännellä sijalla. Aaro hävisi 2,6 kilometrin radalla pronssin vaivaisella yhdeksällä sekunnilla. Samassa sarjassa Aatu Marttinen suunnisti sijalle 10. D18 sarjassa Helmiina Nurmela jatkoi hyviä juoksuja nappaamalla kuudenneksi nopeimman suorituksen. Äärimmäisen kovassa seurassa upea suoritus.

Aatu Marttinen, Aaro Yrjölä, Helmiina Nurmela

Veteraaneissa mitaleja ripustettiin useammankin lahtelaisen pihkaniskan kaulaan. Kaikkein kirkkaimmasta suorituksesta vastasi H40 sarjan Juha Sorvisto nappaamalla kultaisen mitalin koristamaan palkintokaappia. 4,3 kilometrin matkalla kultakamppailu oli äärimmäisen tiukkaa, mutta 13 sekunnin erolla voitto kumminkin lopulta irtosi.

Juha tuulettaa mestarina

D50 sarjan Kirsi Koivuniemi ja H70 sarjan Jorma Aherto säestivät komeasti juoksemalla molemmat pronssille. Jorma jäi 2,1 kilometrin matkalla kärjestä vain 24 sekuntia, joten tässäkin sarjassa kilpailu oli äärimmäisen tasainen. Hieman mitalien ulkopuolelle jäi D65 sarjan Hennariikka Lonka ollen neljäs. Hyvien lahtelaisten suoritusten sarjaa jatkoivat D60 ja D55 sarjojen Anna-Lea Rantalainen ja Virpi Remahl ollen viides ja kuudes. Anna-Lea viihtyy vielä pidemmillä matkoilla yleensä paremmin, joten syksystä on odotettavissa vielä parempaa menestystä.

Koikka kuittaa mitalin
Vipe

W21 4,4 km

(Lähti 52, Keskeytti 0, Hylätty 1)

6) Elisa Mattila Lahden Suunnistajat-37 35.03, 46) Sanna Kauppila Lahden Suunnistajat-37 43.20.

H20 4,1 km

(Lähti 42, Keskeytti 2, Hylätty 0)

Emils Saulite (U) Lahden Suunnistajat-37 LAT keskeytti.

H15 2,6 km

(Lähti 52, Keskeytti 2, Hylätty 0)

4) Aaro Yrjölä Lahden Suunnistajat-37 19.54, 10) Aatu Marttinen Lahden Suunnistajat-37 21.27, 21) Hermanni Latonummi Lahden Suunnistajat-37 23.12.

D18 3,0 km

(Lähti 50, Keskeytti 0, Hylätty 2)

6) Helmiina Nurmela Lahden Suunnistajat-37 26.46.

D16 2,6 km

(Lähti 42, Keskeytti 0, Hylätty 0)

31) Siiri Honkanen Lahden Suunnistajat-37 35.34.

H40 4,3 km

(Lähti 50, Keskeytti 0, Hylätty 1)

1) Juha Sorvisto Lahden Suunnistajat-37 30.34.

H45 4,1 km

(Lähti 50, Keskeytti 1, Hylätty 2)

19) Ari Hämäläinen Lahden Suunnistajat-37 35.48, 23) Tomi Silvonen Lahden Suunnistajat-37 36.55, 40) Jani Hämäläinen Lahden Suunnistajat-37 41.30.

H50 3,6 km

(Lähti 51, Keskeytti 0, Hylätty 0)

44) Mika Väkeväinen Lahden Suunnistajat-37 44.26.

H65 2,9 km

(Lähti 50, Keskeytti 2, Hylätty 0)

12) Ari Anjala Lahden Suunnistajat-37 31.10.

H70 2,1 km

(Lähti 50, Keskeytti 5, Hylätty 1)

3) Jorma Aherto Lahden Suunnistajat-37 25.29.

H80 1,6 km

(Lähti 39, Keskeytti 0, Hylätty 2)

9) Jouko Heinonen Lahden Suunnistajat-37 26.12, 12) Matti Railo Lahden Suunnistajat-37 27.49, 27) Risto Anjala Lahden Suunnistajat-37 39.06.

D45 3,3 km

(Lähti 71, Keskeytti 3, Hylätty 2)

16) Anu Tahvanainen Lahden Suunnistajat-37 34.16, 32) Salla Hirvonen Lahden Suunnistajat-37 39.05, 47) Leena Keskinarkaus Lahden Suunnistajat-37 45.40, Anna Mashina Lahden Suunnistajat-37 keskeytti.

D50 2,8 km

(Lähti 63, Keskeytti 1, Hylätty 1)

3) Kirsi Koivuniemi Lahden Suunnistajat-37 29.53, 31) Anu Nurmela Lahden Suunnistajat-37 39.16.

D55 2,8 km

(Lähti 63, Keskeytti 1, Hylätty 0)

6) Virpi Remahl Lahden Suunnistajat-37 31.03.

D60 2,2 km

(Lähti 46, Keskeytti 1, Hylätty 0)

5) Anna-Lea Rantalainen Lahden Suunnistajat-37 25.01.

D65 1,9 km

(Lähti 44, Keskeytti 2, Hylätty 1)

4) Hennariikka Lonka Lahden Suunnistajat-37 26.31.

Sunnuntaina ratkaistiin sitten mestaruudet ja muut mitalit kolmiosuuksisilla viesteillä. Pääsarjoissa viesti oli samalla Viestiliigan kuudes osakilpailu. Tälläkään kertaa ei jääty ilman jalometallia. Kultaiset mitalit kaulassaan kotiin palasivat D60 sarjan suunnistajat. Juoksujärjestys oli Hennariikka Lonka, Päivi Einonen ja ankkurina Anna-Lea Rantalainen. Eihän se mestaruus tässäkään helpolla tullut ja eroa hopeajoukkueeseen syntyi 3*2,8 kilometrin matkalla vain 42 sekuntia.

D60 kultatuuletukset: Anna-Lea Rantalainen, Päivi Einonen, Hennariikka Lonka

H80 sarjan herrat laittoi tossua toisen eteen toiseksi vauhdikkaimmin ja näin pokkasivat hopeamitalit. Joukkueessa karttaa kesyttivät Risto Anjala, Matti Railo ja Jouko Heinonen.

H80 hopeajoukkue Jouko Heinonen, Matti Railo, Risto Anjala

Koikka otti viikonlopun toisen pronssinsa D50 sarjan viestissä. Virpi Remahl viiletti avauksessa, Koikka toisen osuuden ja viestin viimeisteli palkintopallille Anu Tahvanainen.

Anu Tahvanainen, Koikka, Vipe

Sarjaa alempana D45 joukkue löysivät itsensä myös palkintopallilta. Joukkue Saara Kukkonen, Anu Nurmela, Mari Tuokko riensivät siis myös pronssille.

Saara Kukkonen, Anu Nurmela, Mari Tuokko

Nuorten sarjoissa parhaimmat joukkueet taistelivat myös pitkään myös ihan palkintosijoista. Parhaiten lopulta suunnistivat D18 sarjan tytöt sijalle 7. Joukkueen muodostivat Celine Gaasenbeek, Annlinn Gaasenbeek ja Helmiina Nurmela.

Celine Gaasenbeek, Annlinn Gaasenbeek, Helmiina Nurmela

Pääsarjan naisilla oli kulta puolustettavanaan viime vuodelta. Liikkeelle oltiin saatu ihan iskukykyinen joukkue: Sanna Kauppila, Karoliina Ukskoski ja Anna Närhi. Tällä kertaa liput vaan eivät haljennet ihan odotetulla tavalla, mutta kaikki taistelivat vaativassa suunnistuksessa ja loppusijoitus oli 16. Miesten viestit ovat tällä kaudella sujuneet vaihtelevasti ja tällä kertaa nastarit viilsivät sijoitukselle 33 joukkueella Juha Sorvisto, Valtteri Kinnunen, Aleksi Anttolainen.

H21

(6,5+6,5+6,5)

33) Lahden Suunnistajat-37 1 2.23.46 (Juha Sorvisto 45.12, Valtteri Kinnunen 53.04, Aleksi Anttolainen 45.30), 60) Lahden Suunnistajat-37 2 2.48.32 (Tatu Leirimaa 59.39, Emils Saulite 52.29, Matias Sankari 56.23), ) Lahden Suunnistajat-37 3 ei läht. ( , , ),

D21

(4,9+4,9+4,9)

16) Lahden Suunnistajat-37 1 2.06.30 (Sanna Kauppila 43.38, Karoliina Ukskoski 39.45, Anna Närhi 43.05), 48) Lahden Suunnistajat-37 2 3.23.11 (Eevamari Rauhamäki 1.06.47, Emmi Kiljunen 54.49, Aino Simola 1.21.33),

D18

(3,6+3,6+3,6)

7) Lahden Suunnistajat-37 1 1.47.36 (Celine Gaasenbeek 35.09, Annlinn Gaasenbeek 38.22, Helmiina Nurmela 34.04),

H16

(3,9+3,9+3,9)

11) Lahden Suunnistajat-37 1 1.50.20 (Hermanni Latonummi 33.26, Aaro Yrjölä 33.09, Aatu Marttinen 43.44), 27) Lahden Suunnistajat-37 2 2.23.22 (Eevert Nurmela 35.55, Nilla Keskinarkaus 58.16, Veeti Mutikainen 49.10),

D16

(3,2+3,2+3,2)

22) Lahden Suunnistajat-37 1 2.28.39 (Siiri Honkanen 35.19, Uma Lehtonen 36.58, Jenna Leppänen 1.16.22),

H45

(4,7+4,7+4,7)

10) Lahden Suunnistajat-37 1 2.00.34 (Ari Hämäläinen 37.16, Tomi Silvonen 41.30, Jani Hämäläinen 41.46),

H50

(4,0+4,0+4,0)

) Lahden Suunnistajat-37 1 keskeytti (Antti Jokinen 38.32, Jarno Nurmela 51.29, ),

H55

(3,8+3,8+3,8)

7) Lahden Suunnistajat-37 1 1.54.34 (Ari Anjala 37.02, Timo Lehtonen 43.11, Heikki Jokinen 34.20),

H80

(1,8+1,8+1,8)

2) Lahden Suunnistajat-37 1 1.31.23 (Risto Anjala 35.04, Matti Railo 31.22, Jouko Heinonen 24.56), ) Lahden Suunnistajat-37 2 ei läht. (Paavo Nikkari , Markku Salo , Jukka Luukko ),

D45

3) Lahden Suunnistajat-37 1 1.54.25 (Saara Kukkonen 34.44, Anu Nurmela 41.21, Mari Tuokko 38.19),

D50

3) Lahden Suunnistajat-37 1 1.36.38 (Virpi Remahl 32.05, Kirsi Koivuniemi 30.44, Anu Tahvanainen 33.49), ) Lahden Suunnistajat-37 2 keskeytti (Kirsi Arvela 39.08, Anna Mashina 36.49, ),

D60

(2,8+2,8+2,8)

1) Lahden Suunnistajat-37 1 1.41.41 (Hennariikka Lonka 34.25, Päivi Einonen 39.50, Anna-Lea Rantalainen 27.24),

Viikon aikana Bulgariassa suunnistettiin pyöräsunnistuksen MM-kilpailut. Seurastamme mukana oli Tomi Nykänen. Tomin sijoitukset, sprintissä, yhteislähdössä, keskimatkalla ja pitkällä matkalla olivat 12., 27., 22. ja 25.